FONS DERBOVEN
Voor Fons Derboven is kunst ... adem, is tekenen ... adem, is sinds enkele jaren beelden maken ... adem. Kunst is passie voor Fons. Altijd al geweest. Hij tekent al van jongs af.

De echte aanzet om met beelden verder te gaan, komt er in 2004, als hij Rik Poot ontmoet, ter gelegenheid van diens 80ste verjaardag. Eén van de uitspraken van Rik Poot is de volgende :
“Zonder vakmanschap kan je onmogelijk kunst maken. Een kunstenaar is een stielman. Een beeldhouwer denkt met zijn handen. Je mag nog de meest creatieve geest hebben, maar als je dat niet kunt realiseren, dan ben je niets.“

Fons besluit om de stiel van bronsgieter te leren en gaat op cursus bij Chantal Smets. Ook beeldhouwer en bronsgieter Jan Storms helpt hem op weg.

“Uebung macht den Meister” (of Oefening baart kunst). Fons leert de praktijk met ‘trial and error’, op eigen houtje, met veel doorzettingsvermogen, maar vooral met heel veel goesting. Inspiratie, talent en vakkennis, het is voor Fons toch vooral de goesting die hem drijft om beelden te maken, het is een behoefte, een drang, om iets moois te creëren. Het liefst laat hij figuren spreken, gestileerd en toch figuratief. Soms zijn die speels en luchtig, soms krachtig en robuust.
mail ons
0032.496 286 923