PATRICK VAN CRAENENBROECK
AFFLIGEM • Beeldhouwer, sculpturaal keramist.

Geboren in 1953 kreeg hij zijn opleiding aan de Academie van Zottegem en van Liedekerke. Als kind bracht hij zijn jeugd door in de omgeving van Liedekerke en Affligem, aan de rand van het Pajottenland. Het was een periode van ravotten en spelen, maar ook van tekenen en schilderen, schilderijen met surrealistische inslag.

In de sport groeide hij tot een topatleet en werd kampioen 400m horden. Eind de jaren zeventig komt het ruimtelijk werk in het creatieve proces. Het wordt een experimentele zoektocht langs diverse materialen die nieuwe vormen gingen bepalen. Meer en meer geraakte hij bezeten door de aardse materie klei om zijn filosofie en gedachtengoed beeldend te verwoorden.

Een grote ommekeer kwam er met de bouw van zijn primitieve gasoven (1987): weg van glazuren, kleuren en effecten. Terug naar de oermaterie: aarde, vuur en rook. Een nieuwe vormgeving groeit, eerst speels en abstract, nadien meer figuratief. Bouwt aan een bevreemdend en geheel eigen universum, onbewust geïnspireerd door oude culturen, die hem fascineren en waarin hij een actuele boodschap kan in-bakken. Een volk ontstaat: zijn het verkenners of krijgers, helden of antihelden, leiders, koningen of volgelingen? Waar komen ze vandaan? Waar gaan ze heen? Komen ze uit het verleden, uit een andere wereld? Gaan ze verder in de toekomst? Ze fixeren je aandacht, dwingen tot dialoog. Ze worden gekenmerkt door kracht, dynamiek, mystiek; Een versteende expressie. Een oerkracht. Ze zijn schaduwen van het vuur, ze zijn overal en altijd. Je ziet de aarde spreken, roepen, zwijgen, maar ook fluisteren. Ze fluisteren verleden, heden en toekomst tot één geheel. Het zijn ‘REIZIGERS IN DE TIJD’.

In 2012 creëerde hij de winnaarstrofee voor Memorial Van Damme. Zijn beelden werden tentoongesteld op de wereldexpo te Milaan en in Bozar tijdens het internationaal filmfestival. . Onlangs realiseerde hij een monumentale beeldengroep “ Geen einde zonder begin” op de rotonde aan het nieuwe station te Liedekerke.