ANNIE VANLERBERGHE
DUDZELE • Annie Vanlerberghe is een autodidact "pur-sang". Na haar middelbare studies volgde ze een opleiding schilderen aan de academie te Brugge, maar het boetseren was nooit ver weg. Sedert 1988 is ze dan ook fulltime bezig met beeldhouwen. Haar beelden zijn voornamelijk in brons gegoten volgens de verloren was methode.

De beelden van Annie Vanlerberghe laten niemand onverschillig, de drang naar schoonheid, verhevenheid, het loskomen van de zwaartekracht, een eeuwig gevecht met het evenwicht. In haar werk probeert Annie Vanlerberghe om te gaan met onrecht, wanhoop, pijn en frustratie. Ze transformeert deze gevoelens naar hoop, een nieuw begin.

Hier ziet men vooral figuren gesculpteerd naar het voorbeeld van de klassieke beeldhouwkunst dit in combinatie met de vernieuwende kracht van de eenvoud. Beelden van zowel mannen als vrouwen in beweging of verstard maar steeds met de invloed van haar eigen gevoelens, soms doordringend of uitdagend, soms bevragend, soms zelfs met een zekere melancholie. De materie wordt door haar handen als het ware bevrijd tot beeld. Het tactiele van het voltooide beeld speelt dan ook een grote rol. Door het weglaten van alle overbodigheid ontstaat een kunstwerk dat bij de toeschouwer een eigen leven gaat leiden. Elk beeld zit als het ware gevangen in zijn eigen stille universum, het wil uitbreken, geboren worden.